I mormors gamle kokebok står oppskriften til Lydias sjokoladekake, med teksten “oldemor til Silje” i parentes. Det er kjempekoselig å ha en oppskrift på en kake som min mormors mor lagde, men jammen fikk jeg meg en overraskelse da jeg lagde den! Fyllet ble nemlig langt fra kremaktig, men mer som en seig deig – dog ikke klebrig å ta på… Gjestene rundt bordet ble enig om at dette måtte være en kake man lagde under krigen, da man ikke hadde tilgang til så mange ingredienser. Det var nok i alle fall potetmelet som sørget for latterkulene vi fikk da vi prøvde å spise fyllet…
Uansett ble kakebunnen heeeeelt fortreffelig nydelig, så den anbefaler jeg til alle typer fyll!
Kakebunn:
Bland 2 kopper sukker og 1 kopp smør, og rør hvitt. Bland i 2 egg, en halv kopp kakao, en halv kopp sterk kaffe, 2 1/2 kopp hvetemel og 2 ts bakepulver.
Fyll:
170 gram smør, 2 1/2 dl melk, 1 eggeplomme, 25 gr potetmel, 75 gr sukker og 1 ts vaniljesukker.
Oppskriften skrev mormor ned på slutten av 1960-tallet, og dessverre forklarer hun ikke hvor stor kopp man må bruke. Så her må jeg enten gjette, eller stole på den blårutete kokeboka til Ingrid Espelid Hovig: Om
“eldre mål” står det at 1 tekopp er ca 2 1/2 dl, mens 1 kaffekopp er ca 1 1/2 dl.