Feb 09

Evas eplekake

 

I mormors kokebok fra 1969 har hun skrevet ned mange oppskrifter med navnet Eva i parentes ved siden av tittelen på retten. Da jeg hadde familien på middag i kveld, kom vi fram til at opphavsdamen må være mormors nabo og venninne gjennom mange år, og det er hyggelig å tenke på, siden de fleste av oss husker Eva. Til kaffen i kveld valgte jeg å servere Evas eplekake; og for å sitere lillebror: “Det er søren meg den beste eplekaka jeg har smakt!”   🙂  Og jammen forsvant hele kaka i rekordfart – det var så vidt jeg rakk å ta et bilde!

Her er oppskriften:

150 gram smør og 150 gr sukker røres hvitt. Bland i 250 gr mel, 1 ts bakepulver og 1 egg. Bland alt slik at du får en klebrig deig.

Dytt deigen flat ned i en kakeform. Skrell 3-4 epler og del i like båter. Dytt båtene godt ned i deigen, gjerne i mønster. Strø over sukker og kanel.

Stek midt i ovnen på 225 grader i ca 35 minutter. Sjekk om kaka er ferdig ved å stikke en smal kniv ned i deigen. Hvis kniven er like “ren” når du tar den opp igjen, er kaka ferdig.

Tips: Ha en teskje vaniljesukker i deigen for ekstra sødme.

Tips 2: Hvis du lager kaka ferdig på forhånd, kan du sette den i ovnen rett etter at middagen er over. Da får gjestene en liten pause, og har “plass” til kaka når den kommer på bordet. I tillegg kan du servere den rykende varm med vaniljeiskrem…

Leave a Reply